Helsinki's untamed heart

Meri-Rastila

Meri-Rastilan ulkoilualue kutsuu kulkijan ylänkömetsiin, silokallioille, kilpikaarnamäntyjen komistamille rantajyrkänteille ja linnunlaulun täyttämiin lehtoihin. Ulkoilualue sijaitsee Vuosaaressa, itäisessä Helsingissä. Alueen laajuus on noin 50 hehtaaria ja se liittyy ulkoilureitin kautta Vartiokylänlahden virkistysaluekokonaisuuteen. Helsingin kaupunki perusti ennen Rastilan ulkoilualueena tunnetun virkistysmetsän vuonna 1951.

Meri-Rastilalle ovat ominaisia kallioiset vapaat merenrannat. Kuivat männiköt vuorottelevat kuusivoittoisten, rehevienkin metsäosuuksien, suopainanteiden ja tervaleppälehtojen kanssa. Monipuolisen linnuston lisäksi ulkoilualueella viihtyvät lepakot. Meri-Rastilan korkeimalla kohdalla sijaitsee merkittävä geologinen nähtävyys, pirunpelto eli Litorina-meren rantakivikko, jolla on ikää noin 7000 vuotta. Meri-Rastilan ulkoilualue on lenkkeilijöiden, pyöräilijöiden ja hiihtäjien suosiossa. Aluetta kiertävä 2,5 km pituinen pääpolku on valaistu, ja talvisin sitä pitkin kulkee hiihtolatu. Lähiseudun koulut käyttävät aluetta aktiivisesti opetusympäristönä, koulumetsänä. Paikoittain jyrkätkin kalliorannat sopivat hyvin uimiseen ja onkimiseen. Ulkoilualueella on myös grillikatos. 

Teksti: Aino Assmuth ja Matti Lipponen. Kuvat: Luonto-Liiton metsäryhmä, Olli Manninen ja KSV.

Getting there

Ulkoilualueelle on Rastilan metroasemalta vain muutaman minuutin kävelymatka, joten matkustusaikaa Helsingin keskustasta metsän siimekseen kertyy alle puoli tuntia. Kulje ulos metroaseman länsipäästä ja lähde vasemmalle. Käänny ostoskeskuksen kohdalla Märssykujalle, jonka päästä alkaa metsä. Jos tulet pyörällä, ylitä Vuosaaren silta ja käänny heti oikealle.

 

Facts

  • Tyyppi: Ulkoilualue, metsä
  • Koko: 50 ha
  • Lähinaapurustot: Vuosaari, Rastila
  • Palvelut: Grillikatos

See and experience

  • Hämmästele pirunpeltoa
  • Mene mustikkaan
  • Ota aurinkoa silokallioilla
  • Kerää suppilovahveroita, kantarelleja, tatteja ja muita sieniä

More information

Photo gallery

The future of Meri-Rastila

Vuodesta 2003 alkaen kaupunkisuunnitteluvirasto on ajanut uuden 2000-asukkaan asuinalueen rakentamista Meri-Rastilan ulkoilualueelle, Vuosaaren sillasta etelään. Suunnitelman mukaan rakentamisen alle on jäämässä merkittävä osa komeasta kallioisesta metsäalueesta. Muinaisrantakokonaisuus on tarkoitus hajottaa niin, että osa siitä säilyy kerrostalojen keskellä. Meri-Rastilan ulkoilualuetta puolustaa Pro Meri-Rastila -liike. Myös Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys ja Luonto-Liitto ovat toistuvasti muistuttaneet päättäjiä rakennushankkeen haitoista sekä esittäneet aluetta suojeltavaksi. Vuonna 2012, osana designpääkaupunki-ohjelmaa, joukko Aalto-yliopiston arkkitehtuurin tutkijoita ja opiskelijoita laati yhdessä asukkaiden kanssa vaihtoehtoisen osayleiskaavan. Vaihtoehtokaavassa päästäisiin viraston esitystä vastaavan asukasmäärään nykyistä kaupunkirakennetta tiivistämällä, metsää hävittämättä. Sitran rahoittamassa konsulttiselvityksessä OURcity-ehdotus osoittautui kokonaistaloudellisesti edullisemmaksi kuin osayleiskaavaehdotus. Voimakkaasta vastustuksesta huolimatta kaupunginvaltuusto hyväksyi osayleiskaavaehdotuksen 11.12.2013. Kaavasta on tehty useampia valituksia, joten sen eteneminen asemakaavavaiheeseen ei ole lainkaan selvää.